Kune Kune varkens

Het Kune Kune varken is een klein ras dat uit Nieuw-Zeeland komt. Hun naam wordt in het Nederlands uitgesproken als “koenie koenie” en staat voor “vet en rond” in de taal van de Maori’s.

 

Deze varkentjes lijken wel op een Walt Disney stripontwerp.  Ze worden tussen de 60 en de 76 cm hoog en kunnen tussen de 55 en 100 kg wegen. Hun hele lichaam is met haren begroeid. Dit kan gaan van kort en strak naar lang en gekruld haar. Het meest ongewone van de meeste Kune kunes is dat ze kwastjes onder hun kin hebben hangen. Deze kwastjes heten piri piri’s in het Maori.  Sommigen hebben ze wel en anderen niet. Ze hebben een heerlijk temperament: rustig, vreedzaam en heel vriendelijk. Ze bloeien helemaal op in menselijk gezelschap. Onze groep varkens leeft in harmonie met elkaar.

 

In de zomer nemen varkens graag een modderbad om af te koelen. Daarom hebben ze bij ons een modderpoel waar ze heerlijk kunnen badderen. Wij zijn er van overtuigd dat een varken op en top gelukkig is als hij een modderbad kan nemen wanneer hij dat wil.  Varkens kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet goed regelen. Ze hebben bijna geen zweetklieren. Bij hoge buitentemperaturen kan je varken het al gauw te warm krijgen. Varkens met een lichte huid of weinig haarbedekking zijn bovendien extra gevoelig voor zonnebrand. Door te baden in het modderbad raken ze hun lichaamswarmte weer kwijt. Ook geeft de modder bescherming tegen parasieten.

 

Kune Kune varkens zijn echte grazers, ze zijn gek op vers groen.

Wanneer een Kune Kune varken de beschikking heeft over een stuk brestrating, een modderpoel en grasland gaat hij niet wroeten in het gras.

Van april t/m oktober lopen onze Kune Kunes dan ook regelmatig op de weide, dit vinden ze heerlijk.

 

251461_204129176384527_1491743996_n

Kune kune varken Truus met zoon Storm
Kune kune varken Truus met zoon StormIMG_4869