Dwerggeiten..

Dwerggeiten zijn vanwege hun geringe afmeting en aanhankelijke karakter populaire dieren voor de kinderboerderij. Het zijn echte kindervrienden. Ze zijn  heel actief en hebben veel speelruimte nodig. Spelen doen ze met elkaar, soms lijkt het op vechten maar stoeien is hun favoriete spelletje. Als de geiten aan het stoeien zijn is het beter om ze even te laten gaan. Zij spelen anders dan wij………  Als ze uitgeraasd zijn vinden ze het heerlijk om geaaid en gekriebeld te worden! Dit kan in onze contact weide, hier lopen 10 dwerggeitjes. De geitjes die dit niet willen hebben ruimte genoeg om weg te lopen. Dan kan je ze ook het beste laten gaan.

Baby geitjes

Vrouwtjesgeiten zijn het hele jaar door vruchtbaar. De dekking vindt meestal in het najaar plaats, zodat de jongen in het voorjaar worden geboren wanneer het warmer wordt. De draagtijd is 150 dgn. Een vrouwtjesgeit die voor het eerst lammert, krijgt meestal één lammetje. (uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd!) De volgende jaren zijn dat er meestal twee of 3. Na de geboorte likt de moeder de jonge geitjes schoon. Ze kunnen dan al na een paar uur staan. Na een heerlijke nacht slaap gaat het knopje om en zijn het heerlijke ondeugende baby’s die boven op hun moeder klauteren.

De band tussen moeder en lam is zo uniek! Onze lammeren worden niet bij de moeders weg gehaald!! Lammeren horen bij hun moeder!  Moeder geit heeft heel wat werk moeten verzetten om haar lammetjes gezond op de wereld te zetten. En net als mensenbaby’s zijn de kleintjes kwetsbaar en hebben hun slaapjes hard nodig. De melk die ze bij moedergeit drinken bevat antistoffen en dit zorgt er voor dat de geitjes niet ziek worden. De melk uit het uier is altijd van goede kwaliteit en op de juiste temperatuur.

Wij hebben er voor gekozen om onze geiten niet meer te laten dekken! Er is weinig vraag naar geitjes en zeker niet naar bokjes. Bokjes zijn rond de 14 weken al geslachtsrijp en moeten dan al bij moeders weg.  Die kleine boeven zijn natuurlijk geweldig om te zien! Maar soms moet je je afvragen of je wel met dieren wil fokken waar geen vraag naar is. Deze dieren gaan uiteindelijk op vrij jonge leeftijd naar de slacht…. er worden jaarlijks 80.000 geitenlammeren in Nederland geslacht (vooral de lammeren van melkgeiten).

Vaak vangen wij moederloze lammeren op. Als er bij een boer of bij een particulier lammeren worden geboren die extra zorg nodig hebben, is daar vaak geen tijd voor. Een lammetje kan moederloos worden omdat moeder bv ziek word. wat vaak voor komt is  een uier of baarmoeder ontsteking. Het kan ook zijn dat moeder geit  niet genoeg melk heeft voor bv een drie of vierling. (dit zie je vaak bij dwerggeiten)

De enigste manier om deze de lammeren in leven te houden is ze met de fles te voeden. Dit is een tijdrovend werkje.  Als er bij ons plek is vangen we deze kleintjes op. Ze gaan bij ons onder de lamp, in een bedje van stro.  Met veel geduld en liefde brengen we deze kleintjes groot. De bokjes laten we castreren en als er een gouden plekje voorbij komt verhuizen ze. Dit is pas va 6 maanden. Komt dit plekje niet dan blijven ze…….

Niet snijden maar plukken

De eetgewoonte van een geit is heel apart. In plaats van gras met zijn tanden af te snijden, plukt hij het met zijn tong. Dat komt omdat er alleen tanden in de bovenkaak zitten. Ze drukken het gras met hun tong tegen hun bovengebit en plukken het af. Dan kauwen ze even en slikken het snel door.    geitjes