Huisvesting van je cavia’s

  Onze caviaopvang website is online!! neem snel een kijkje!! 

Waar moet je goed aan denken als je 2 of meerdere cavia’s aan gaat schaffen! De huisvesting van je cavia’s is erg belangrijk. Hier brengen de cavia’s het grootste gedeelte van de dag door.

 • Wat heb ik allemaal nodig voor de juiste huisvesting van mijn cavia’s.
 • Kan ik ze bieden wat ze nodig hebben?

Wat heel belangrijk is om je te weten, is dat cavia’s groepsdieren zijn. Het is daarom belangrijk meerdere cavia’s in een verblijf te houden. Twee vrouwtjes of 2 mannetjes gaan meestal goed samen. Wij plaatsen vaak een jong diertje met een ouder diertje samen dat is een mooie combinatie.  Of een zeugje met een gecastreerd beertje Het is geweldig om de verschillende karaktertjes te zien bij een beertje en een zeugje!

Cavia’s zijn geen klimmers en kunnen niet springen. Een cavia maak je dus het meest blij met een lagere kooi die een heel groot oppervlak heeft. Onthoud wel veiligheid voor alles maak de randen wel minstens 25 cm zo dat de cavia niet over het randjes kan vallen! Ze springen niet maar zijn wel enorm nieuwschierig Cavia’s zijn, in tegenstelling tot konijnen, niet echt schone dieren en produceren veel  mest. Ze doen dit door de hele verblijf. Een plasbak zoals bij konijnen gebruikt word gaat dus niet werken… Je moet dus zorgen dat je het hok goed schoonhoud om vervelende luchtjes te vermijden.

Beaphare heeft verschillende producten om geurtjes tegen te gaan!

Geurstop zorgt voor een blijvend fris konijnen- of knaagdierverblijf. Geurstop neemt urine direct op. De unieke structuur van de korrel kapselt de urine in, waardoor de geur niet kan ontsnappen. Vervolgens worden urine en geur door natuurlijke bacteriën afgebroken. Door dit proces blijft de kooi van uw konijn/knaagdier hygiënisch schoon. Een licht parfum zorgt voor een aangename frisse geur voor zowel dier als mens. Geurstop is biologisch afbreekbaar en volledig veilig voor konijnen en knaagdieren.

 • Een weetje!
 • Wisten jullie dat een cavia wel 175 keuteltjes per dag poept………

Het is dus van van belang om een goede bodembedekking te gebruiken. Zaagsel geeft veel stof en omdat cavia’s gevoeliger zijn voor longontstekingen, kun je dat beter niet gebruiken. Een stofvrije ondergrond is beter. Wij gebruiken meestal Aubiose Hennepstrooisel of vlas.

Persoonlijk zou ik voor in huis met een bodembedekkingsmat gaan werken….        carla-blijhuisdier.nl Verkoopt deze matten, neem even een kijkje op haar site voor verdere info!

 

 • Snelle & simpele reiniging van de kooi
 • Geen stof en rommel in huis
 • Geen gesleep met bodembedekking en geen bergen met afval
 • Een stuk goedkoper dan andere bodembedekkingen omdat dit eenmalig is (eigenlijk tweemalig want een extra set voor verschoning is wel handig
 • De dieren glijden niet uit op de mat
 • Pootjes blijven mooi droog
 • Zachte fleece en extra dikke absorberend molton. Deze  combinatie zorgt ervoor dat urine zeer snel wordt doorgelaten en in de molton wordt opgevangen en vastgehouden.1 a 2 x per week wassen, afhankelijk hoeveel cavia’s u erop heeft.

Let er wel op dat je geen houtsnippers gebruikt, die kunnen gemaakt zijn van dennen of cederhout, wat beide giftig kan zijn voor je cavia. Ook hebben cavia’s een groter risico op het ontwikkelen van ontstekingen van de voeten, het is daarom belangrijk om een zachte bedding te kiezen en die goed schoon en droog te houden.  Werk je hok binnen hok iedere 2 dagen even bij dat scheelt je stank en je bent gezellig even met je cavia’s bezig. We slapen allemaal graag in een schoon en droog bedje…..

slaapzak van liefdier.com

Omdat cavia’s niet kunnen springen of klimmen, hoeft je kooi niet aan de bovenkant dicht te zijn, zolang de wanden maar minimaal 25cm hoog zijn. Dit kan natuurlijk alleen als er geen honden / katten / fretten oid in het zelfde huis leven….. Een open kooi zorgt er ook voor dat er beter gelucht kan worden. Een verstopplekje is heel belangrijk voor een cavia. Cavia’s zijn nogal schrikachtige dieren en moeten zich goed kunnen verschuilen. Cavia’s spelen ook graag met hun voerbakken  daar kun je het beste stenen bakjes voor kopen. Een drinkfles is de beste watervoorziening. Zo blijft je hok mooi droog en het water schoon.

Wij werken met nippeldrinkflessen deze flessen drinken wat makkelijker dan de standaard balletjes drinkflessen. Bij het nippeltje hoeft de cavia alleen maar zijn tong tegen de nippel te drukken en het water begint te lopen. Bij de balletjes flessen moeten ze constant likken voor een druppeltje. De nippelflessen kunnen in de vaatwasser (altijd goed naspoelen) en zijn van buitenaf te vullen! Ik heb ze ook altijd voor de franse hangoren gebruikt en ze zijn ideaal.  Bij de adoptie van cavia’s is er evt een drinkfles bij te kopen.

Cavia’s kunnen ook prima buiten gehuisvest worden. Ik vind het caviaverblijf bij Wildlance adventure zoo in Emmen geweldig!!  Het is altijd wel een gevaar wat roofvogels en ander roofdieren betreft…. Binnen kort zullen we een kopje over het buiten huisvesten van cavia’s plaatsen.

Beaphare geurstop  te koop bij Dierenspeciaalzaak Pel Maarssendorp