Ons dierenbestand,
Ons dierenbestand bestaat voor een groot gedeelte uit zogenaamde “herplaatsers”.Deze dieren worden om verschillende redenen bij ons aangeboden. Vaak voldoet een dier niet aan de verwachtingen van zijn eigenaren. Bedenk dan ook goed dat een dier zijn karakter met zich meeneemt en niet alles is te sturen. Wij zijn van mening dat de voorlichting over het houden van dieren vaak tekort schiet, hierin willen wij dan ook onze verantwoordelijkheid nemen. Door een eerlijk beeld te schetsen van wat het houden van een huisdier of landbouwdier inhoudt zullen mensen hopelijk een betere afweging maken. Jarenlang hebben wij met al onze dieren gefokt en elk voorjaar hadden wij schapen- en geitenlammeren, biggetjes, kuikens, veulens, jonge konijnen.
Prachtig om al dat jonge spul rond te zien dartelen! Maar het werd steeds moeilijker om een goede bestemming te vinden voor al deze dieren.
Enorme stijging afstandsdieren,
Aan de andere kant zagen wij een enorme stijging in het aantal dieren dat ter afstand werd aangeboden, gemiddeld tussen de 1500 en 2000 dieren per jaar. Van heinde en ver bellen en mailen mensen met de vraag of wij hun dieren een nieuw huis willen bieden. Ons hart is er groot genoeg voor, alleen de ruimte en de financiële middelen ontbreken. Soms zijn de gevallen zo schrijnend dat we niet kunnen weigeren en dan is er altijd plaats voor eentje meer. Ons uitgangspunt is dat we alleen nog met dieren fokken waarvan we de nakomelingen een goed huis kunnen bieden bij mensen die weten waar ze aan beginnen. Momenteel fokken wij daardoor niet met onze geiten, varkens en konijnen.
Biggetjes worden ook groot en dan wordt er massaal afstand gedaan van deze dieren.
Geen vraag naar Boklammeren,
En wat de geitjes betreft, er is nagenoeg geen vraag naar de bokjes, zelfs niet in de veehandel. Jaarlijks is er een overschot van zo’n 75000 boklammeren in Nederland, waar nagenoeg geen vraag naar is, deze komen voornamelijk van de grotere melkgeitenboerderijen waar ze een “bijprodukt” zijn. Helaas is het zo dat hoe minder een dier in geld waard is, hoe slechter ermee omgegaan wordt. Dit is steeds meer een kostenafweging, terwijl het gaat om levende wezens die met respect behandeld horen te worden. Wij willen onze dieren dit lot besparen!
Dit betekent dat er misschien wat minder jonge dieren te zien zijn en wat meer oude knarren.
![](https://kinderboerderijdevechtsehoeve.nl/media/86341151-712F-4D41-9992-12F04265969C.jpg)
Ons oudste schaap (Katarina) wordt 18 jaar oud in maart 2018 en onze oudste geit (Wilma) wordt in maart 2020 20 jaar oud. Onze oudste pony (Isabella) is geboren in januari 1994. Ze lopen wat minder snel en hebben wat meer zorg nodig, maar wat genieten ze!
En ze zeggen: “Wijsheid komt met de jaren”!